Associació Gastronòmica Pa i Taca 🧑🏻‍🎄

Dinar o Sopar Mensual

L'associació Gastronòmica Pa i Taca organitza un sopar mensual elaborat pels socis. En algunes ocasions, també es fa un dinar amb productes locals i receptes mallorquines.

⛄ Dinar al restaurant Sportinca dia 17 de Octubre 2025


Entrants: varietats de croquets

  • Croquetas de espárragos trigueros y jamón
  • Croquetas de patata y bacalao
  • Croquetas de cecina y boletus
Tagliata de Ternera
  • Croquetas de rabo de toro
  • Croquetas de jamón ibérico y huevo duro

La Croqueta a Espanya: La Consolidació Tot i que va néixer a França, la croqueta moderna, cremosa i amb base de beixamel, és un pilar de la gastronomia espanyola. Va ser a Espanya on aquesta preparació es va popularitzar massivament i es va adoptar com una tapa essencial.

Arribada i Adaptació: La recepta va viatjar a Espanya a principis del segle XIX. A diferència de la croqueta francesa original (que feia servir més patata o pasta com a lligam i solia ser més un bunyol), la versió espanyola va adoptar la salsa beixamel com a base principal.

"Menjar d'Aprofitament": Igual que a França, el seu èxit inicial va radicar a ser una forma econòmica i deliciós de aprofitar les sobres de la cuina (especialment carn del cuit o pernil).

Popularitat de la Tapa: Amb el temps, la croqueta es va desvincular del seu origen com a plat d'aprofitament i es va convertir en una tapa i ració sol·licitada per si mateixa a bars i restaurants de tot Espanya, destacant la croqueta de pernil (la més popular) i la de pollastre.


Tagliata de Ternera

Tagliata de Ternera
? Que es una Tagliata de Ternera:

El plat principal que se serveix a la taula allargada és filet i entrecot de vedella (carn de boví) tallat en fines tires o làmines, conegut popularment a Espanya com: Tagliata de Vedella (o de bou): És el nom més comú per a aquest tipus de presentació. La carn es segella sencera i després es talla en tires gruixudes, sovint servida sobre una base de ruca o patates. Filet Laminat o Entrecot Laminat/Trossejat. Tires de Vedella a l'Ajol (o al Pebre).

🍽️ Característiques del plat: Carn: Fina, cuinada i tallada a tires. Sembla estar al punt o poc feta pel color rosat interior. Acompanyament Principal: Patates fregides (patates palla o tipus fricandó) formant una base sota la carn. Guarnició: Espàrrecs de marge (verds) a la planxa o cuits, col·locats sobre la carn. Presentació: Se serveix en una taula de fusta allargada (tauló) dissenyada per compartir entre diverses persones.



Un bon vi per acompanya

TBon vi

Matarromera - Ribera del Duero

La seva primera anyada, 1994, es va alçar amb el títol Millor Vi del Món al concurs internacional de l'Organització Internacional del Vi d'Espanya (OIVE), celebrat a Turquia. Des de llavors, aquest 100% ull de llebre, és una de les senyes d'identitat de Bodega Matarromera. El seu caràcter ve marcat per la identitat del terrer de les vinyes històriques de Matarromera, de sòls calcaris i argilosos i dura climatologia amb grans oscil·lacions tèrmiques. El raïm Ull de llebre amb què s'elabora procedeix de vinyes molt properes al riu Duero que produeixen un raïm de gran qualitat. Es localitzen als termes d'Olivares i Valbuena de Duero, a Valladolid, una de les zones més idònies per al cultiu i elaboració de la vinya que hi ha a Espanya.

Matarromera Crianza compta amb un excel·lent equilibri entre la maduresa de la fruita i la seva criança en bóta. Descansa en bótes seleccionades de roure francès i americà, de gra fi i torrat suau, per respectar al màxim l'expressió de la fruita. Després de la criança, el vi passa a l'ampolla on completa el seu afinat fins que està llest per degustar-lo. Transmet aromes de fruita negra madura i suaus espècies de romaní i clau. A la boca és intens, saborós i molt, molt durador.